Ο Ορέστης Τάνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στη Θεσσαλονίκη (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα) και Μουσικολογία στο Α.Π.Θ.

Συνέχισε τις σπουδές του στη Σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών τεχνών του Graz στη Αυστρία από  όπου αποφοίτησε (master of music) το 2002 με άριστα παμψηφεί και διάκριση. Συνέχισε postgraduate (μεταπτυχιακό δίπλωμα με άριστα το 2003) και άλλες μεταπτυχιακές  σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων με το βραβείο για την προώθηση της Μουσικής της πόλης του Graz το 2002 και με βραβείο του Υπουργείου πολιτισμού της Αυστρίας το 2003.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2006 ασχολήθηκε εντατικά με την ηλεκτροακουστική μουσική και την παραγωγή και σύνθεση μουσικής με ηλεκτρονικά μέσα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι μόνιμος συνεργάτης στην σύνθεση και παραγωγή μουσικής του Κινητήρας Χοροθέαμα από το 2005. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επίσης με την διδασκαλία Ανωτέρων Θεωρητικών και σύνθεσης σε πολλά ωδεία της Θεσσαλονίκης και Αθήνας και άλλων πόλεων καθώς και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οργανώνει επίσης σεμιναριακά τμήματα Μουσικής Τεχνολογίας. Διδάσκει από το 2007 Μουσική με Τεχνολογία σε Δημόσια ΙΕΚ, όπου είναι και μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης στις επιτροπές πιστοποίησης από το 2010.

Έργα του έχουν εκτελεστεί και ηχογραφηθεί σε πολλές χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβενία, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία κ.α. και έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς σύνθεσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.