Λενιώ Λιάτσου

Η Λενιώ Λιάτσου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είναι σολίστ του πιάνου.

Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το Carnegie Hall, Purcell Room, Blackheath Concert Hall, Mέγαρο Mουσικής Aθηνών και Θεσσαλονίκης, St.Martin in the Fields και σε Φεστιβάλ όπως τα Saltzburg Biennale, Kunstfestspiele Hannover, Klang Copenghagen, Βath Music Festival, Park Lane Group, Φεστιβάλ Αθηνών, κ.ά.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ οι ερμηνείες της έχουν λάβει θερμότατες κριτικές από τον διεθνή τύπo (New York Times, The Guardian κ.α).

Το έντονο ενδιαφέρον της για την σύγχρονη μουσική και το μουσικό θέατρο την έχει οδηγήσει σε συνεργασίες με συνθέτες και σκηνοθέτες διεθνούς κύρους όπως οι Beat Furrer, Georges Aperghis και Μιχαήλ Μαρμαρινός. Πλήθος μουσικών έργων έχουν γραφτεί για την ίδια από συνθέτες όπως οι Κουμεντάκης, Κυριακάκης, Σέγκλιας, Λαπιδάκης, Τσανγκάρης, Niels Ronsholdt.

Πήρε το δίπλωμα πιάνου από το Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια την Δόμνα Ευνουχίδου και συνέχισε στο Λονδίνο με την Susan Bradshaw παίρνοντας το  Βachelor από το Goldsmiths College και το Master of Music in Advanced Performance από το Royal College of Music. Με υποτροφία από το RCM μελέτησε με τον Pierre-Laurent Aimard και τον Georges Pludemarcher στο  Conservatoire National Superieur στο Παρίσι. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας στο τμήμα σύγχρονης μουσικής.

Έχει μελετήσει με καθιερωμένες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής όπως οι Claude Helffer, Peter Eotvos, Florent Boffard, Lizia Pohjola, Massimiliano Dammerini, David Smeyers, Valeria Szervansky, Ueli Wiget.

Δισκογραφικά έχει κυκλοφορήσει ηχογράφηση µε την πρώτη εκτέλεση του κοντσέρτου για πιάνο και βιολί του Μιχάλη Λαπιδάκη καθώς και πλήθος έργων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων  συνθετών ( Naxos, Dissonance records/WDR, Λέσχη του Δίσκου, ORF). Το 2015 ηχογράφησε τριπλό δίσκο βινυλίου με το έργο του Morton Feldman ‘BUNITA MARKUS’ από την εταιρία Godrec. Ηχογραφήσεις της έχουν αναμεταδοθεί από το Κρατικό Ραδιόφωνο  της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Σλοβενίας, της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Έχει αποσπάσει βραβεία σε διαγωνισμούς όπως στους Ibla International Piano Competition – Ιταλία (A΄ βραβείο), British Contemporary Piano Competition (B΄ Βραβείο), Πανελλήνιος Διαγωνισμός “Μούσα” 2002 (A΄ βραβείο).

Τα έτη 2003- 2013 δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ τώρα διδάσκει στο τμήμα μουσικής επιστήμης και τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.