Ίγγα Συμονίδου

Η Ίγγα Συμονίδου γεννήθηκε το 1979 στο Ερεβάν της Αρμενίας και ξεκίνησε βιολί σε ηλικία 6 ετών στο τοπικό Μουσικό Σχολείο Tchaikovsky για ταλαντούχα παιδιά, έχοντας ως καθηγητή τον πατέρα της, Συμονίδη Στέφανο.

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως σολίστ σε συναυλίες στην Αρμενία και Γερμανία όταν ήταν μόλις 9 ετών. Σε αυτή την ηλικία σχημάτισε μαζί με άλλους μαθητές του σχολείου ένα μουσικό τρίο, το οποίο ασχολήθηκε σοβαρά με τη μουσική δωματίου και πραγματοποίησε πολλές συναυλίες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σε ηλικία 11 ετών απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο (GrandPrix) για νέους μουσικούς.

Στην Αρμενία και ένα χρόνο αργότερα, το Α’ Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό PremioMozart στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Έκανε πολλές ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και εμφανίστηκε στην τηλεόραση σε Αρμενία, Ιταλία και Ελβετία.

Το 1993 η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε τις Σπουδές της στο Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, με δάσκαλο πάντα τον πατέρα της.

Το 1997 πήρε το δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί, Α’ Βραβείο και την ιδιαίτερη διάκριση «Χρυσό Μετάλλιο».

Έπειτα συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία, στο Musikhochschule της Κολονίας και ειδικεύτηκε στην Καλλιτεχνική Εκπαίδευση Μουσικών Οργάνων.

Αποφοίτησε το 2001 με τον ακαδημαϊκό τίτλο του διπλωματούχου μουσικού.

Ένα χρόνο μετά συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών Βιέννης, τις οποίες ολοκληρώνει τον Ιανουάριο του 2003.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της οι καθηγητές που την καθοδηγούσαν ήταν οι διάσημοι σολίστ βιολιού, όπως οι: M. Martin, V. Tretjakov, E. Zinkowsky, Z. Bron, D. Schwarzberg και R. Ricci.

Επίσης συμμετείχε στο InternationalMusikstfeivalστο Mainz, στο Thuringenτης Γερμανίας και στο Soesterbergτης Ολλανδίας, όπου συνεργάστηκε με σπουδαίες προσωπικότητες του χώρου όπως ο V. Lobanov και  Y. Smirnow ως σολίστ και σχήματα μουσικής δωματίου.

Συνεχίζει τις εμφανίσεις της σε πολλές σημαντικές αίθουσες της Ελλάδος και της Ευρώπης.

Από το 2005 εργάζεται στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ως μόνιμος μουσικός και στο «Μουσικό Κολλέγιο» ως καθηγήτρια βιολιού.