Ντόρα Ψαλτοπούλου-Καμίνη, Μουσικο-ψυχοθεραπεύτριας PhD, MA-CMT, Επίκουρος στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η Ντόρα Ψαλτοπούλου-Καμίνη από το 2011 είναι Επίκουρος στη μοναδική θέση που έχει επίσημα προκηρυχτεί στην Ελλάδα για το γνωστικό αντικείμενο: ᾽Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή῾ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Είναι διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ. (Θέμα διατριβής: «Η μουσική δημιουργική έκφραση ως θεραπευτικό μέσο σε παιδιά με συναισθηματικές διαταραχές»), απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος μουσικοθεραπείας του New York University (Master of Arts), διπλωματούχος πιάνου από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Από το 1992 εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως μουσικοθεραπεύτρια στο Κέντρο Μουσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης, το οποίο ίδρυσε η ίδια (United Nations Compendium, Fall 2011, Music as a Natural Resource: Solutions for Social and Economic Issues, 3rd edition(p.118-119) http://unpan1.un.org/intradoc/groups/public/documents/un-dpadm/unpan048664.pdf ).
Σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών του New York University και το Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Μουσικοθεραπεία, μεταπτυχιακού επιπέδου, με διεθνή αναγνώριση και προβολή, από το 1996. Στα πλαίσια του προγράμματος έχει δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα μακροχρόνιες επιστημονικές συνεργασίες με δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα φροντίδας ατόμων με αναπηρία, όπου έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην δημιουργία χώρων μουσικοθεραπείας, καθώς και στην δημιουργία θέσεων εργασίας για μουσικοθεραπευτές. Πρόσφατα διατελεί επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας εφήβου της Γ´ Ψυχιατρικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ και του ῾Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων῾ στα Τρίκαλα.
Εποπτεύει επαγγελματίες κι εκπαιδευόμενους μουσικοθεραπευτές, καθώς και λεκτικούς ψυχοθεραπευτές και ψυχαναλυτές.
Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ίδρυση των παρακάτω συλλόγων και είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) και του Ελληνικού Συλλόγου Καταρτισμένων, Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών ( ΕΣΚΕΜ, ΕΣΠΕΜ).
Είναι professional member στην Αμερικανική Ένωση Μουσικοθεραπείας (AMTA), από όπου έχει τον τίτλο της Certified Music Therapist (CMT).
Είναι τακτικό μέλος της Φροϋδικής Εταιρίας Β.Ε , όπου έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση στην ψυχανάλυση.
Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και οι τομείς έρευνάς της σχετίζονται με τη μουσικοθεραπεία σε άτομα με αναπηρία, με κοινωνική μουσικοθεραπεία και με μουσικοθεραπεία στην Ιατρική.
Το επιστημονικό κι ερευνητικό της έργο δημοσιεύεται σε Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το 2015 δημοσιεύτηκαν δύο ηλεκτρονικά ακαδημαϊκά συγγράμματα:
- Μουσικοθεραπείας: Ο Τρίτος Δρόμος
- Επικοινωνία στη Μουσική-Θεραπεία-Παιδεία
με ελεύθερη πρόσβαση: