Δημήτρης Οικονόμου

Σύνθεση – Ανώτερα Θεωρητικά

Σπούδασε Σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. (ΒΑ/ΜΑ, τάξη καθ. Χρήστου Σαμαρά) και στο Πανεπιστήμιο του York (ΜΑ, με τον καθ. William Brooks). Είναι Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ στη Σύνθεση (2016), όπου και διδάσκει ως βοηθός διδασκαλίας και διδάσκοντας Π.Δ.

Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία Σύνθεσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2012 απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό “International Composer Pyramid” της Sounds New και Coups de Vents (Αγγλία/ Γαλλία), από συνολικά σχεδόν 800 συμμετοχές από όλον τον κόσμο, με το έργο του Storm in a cup για σύνολο δωματίου. Το 2009 του απονεμήθηκε το Βραβείο RPS, της Royal Philharmonic Society στην Αγγλία και του ανατέθηκε έργο για τη Philharmonia Orchestra, το οποίο και παρουσιάστηκε στο Royal Festival Hall του Λονδίνου. Το 2009 βραβεύτηκε επίσης στο Λονδίνο, με το Βραβείο “Young Composers Award 2009” της Charities Philharmonia για το πρώτο μέρος της Πρώτης του Συμφωνίας “Folie à deux”. Το 2013 έλαβε τιμητικό βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό 4 Concurs Joves Compositors Premi International F. Mompou, στην Ισπανία, για την πρώτη σονάτα για βιολί και πιάνο. Άλλα βραβεία: Β’ Βραβείο στον 8ο Διαγωνισμό Σύνθεσης στη μνήμη του Γ. Α. Παπαϊωάννου, της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (2007), Β’ Βραβείο στον Τρίτο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης του Κέντρου Μεσογειακής Μουσικής Λαμίας (2006), Βραβείο στο 1ο Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής Μεγάρου Θεσσαλονίκης (2006), Βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. (2006), Βραβείο στο Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής Μεγάρου Αθηνών (2005), Βραβείο στο πρώτο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Αθήνας (2003) κ.α.

Έχει λάβει παραγγελίες και έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες όπως τις Charities Philharmonia (UK), Philharmonia Orchestra (UK), Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (GR), Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (GR) και με μουσικά σύνολα όπως τα Chimera Ensemble (UK), Contra Tempo (GR), Dissonart Ensemble (GR), Ensemble Berlin PianoPercussion (DE), Lontano Ensemble (UK), Piandaemonium Ensemble (GR), Ossian Ensemble (UK), Trio IAMA (GR), Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (GR). Έργα του έχουν παρουσιαστεί με πολυάριθμες εκτελέσεις παγκοσμίως (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Κύπρο, κ.α.), ενώ από το 2012 εργάζεται και ως συνθέτης μουσικής για θέατρο και άλλα μέσα. Δισκογραφικά η δουλειά του κυκλοφορεί σε συλλογές από την Dissonance Records και Irida Classical και έχει εκδοθεί από την Edition Peters UK. Από το 2011 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.