Παναγιώτα Ξεναρίου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από γονείς μουσικούς. Πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από το πατέρα της. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της κ. Ντάνης Δοσίου απ’ όπου πήρε και το Δίπλωμά της με Άριστα Παμψηφεί. Συνέχισε κάνοντας μαθήματα με τον διακεκριμένο βιολονίστα Γ.Δεμερτζή. Έλαβε μέρος στα σεμινάρια ‘’Αριστόξενος’’ με διδάσκοντες τον Α. Μπαλτά, τον Τ.Αποστολίδη και τον Γ. Δεμερτζή.
Από το 1988 συμμετείχε στην Ορχήστρα Νέων της ΚΟΘ με μαέστρο τον Α.Μπαλτά όπου και πήρε, κατόπιν ακροάσεων ,την θέση του concertino , παρουσιάζοντας πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και παίζοντας και ως σολίστ. Συμμετείχε στην Εθνική Ορχήστρα Νέων με μαέστρο τον Γ. Ιωαννίδη με έδρα την Κέρκυρα. Συμμετείχε στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ρηνανίας υπό τη διεύθυνση του Δ. Αγραφιώτη στην Κολωνία πραγματοποιώντας συναυλίες στη Βόννη ,στην Αθήνα, στην Αλεξανδρούπολη. Έλαβε μέρος ,παίζοντας ως concertino, σε σεμινάριο όπερας, υπό την αιγίδα του ΚΩΘ, στο Ορβιέττο της Ιταλίας όπου και παρουσιάστηκαν 2 όπερες, υπό τη διδασκαλία των G.Franzetti (concertino της Σκάλας του Μιλάνου) και των διακεκριμένων μαέστρων A.Faldi και B.Rigacci. Συμμετείχε επίσης και σε πολλές συναυλίες διαφόρων φορέων όπως η Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου ,του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, η Όπερα Θεσσαλονίκης, η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, του Γερμανικού Ινστιτούτου και πολλά άλλα ορχηστρικά σύνολα. Έλαβε μέρος στο φεστιβάλ ‘‘παις όπερα’’ της Όπερας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους ΄΄orpheus soloists’’. Συμμετείχε σε πολλά σύνολα μουσικής δωματίου παρουσιάζοντας και έργα νέων Ελλήνων συνθετών. Συμμετείχε στο Εαρινό Φεστιβάλ του Δήμου Έδεσσας με ατομικά ρεσιτάλ και συμμετοχή σε σύνολα μουσικής δωματίου συνεργαζόμενη με διακεκριμένους μουσικούς της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως : S.Badivuku , B.Giraud , Σ. Κασσάρας κ.α. Υπήρξε μέλος σε επιτροπές όπως: για τις υποτροφίες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο διεθνή διαγωνισμό μαέστρων της ΣΟΔΘ το 2016, στον ετήσιο εσωτερικό διαγωνισμό μαθητών του ΚΩΘ με έπαθλο σόλο με τη ΣΟΔΘ, για επιλογή μουσικών στελέχωσης της ΣΟΔΘ και της ΝΣΟΘ κλπ.
Από το 1989 ως το1995 υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης . Το 1996-1997 υπήρξε μέλος της μικρής ορχήστρας της ΕΡΤ 3 που ίδρυσε ο Σ.Κασσάρας με σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το 1993 επιτυγχάνει στις ακροάσεις από τους πρώτους και γίνεται μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του αξιολογότατου μαέστρου Δ. Αγραφιώτη. Το 1997 παίρνει τη θέση της Εξάρχουσας (Concertino) της ορχήστρας, στην οποία υπηρετεί ως και σήμερα. Έχει παρουσιάσει από τη θέση αυτή εκατοντάδες συναυλίες συμφωνικής μουσικής αλλά και πολλές όπερες , ορατόρια, μπαλέτα και έργα σύγχρονης μουσικής ,κλασικής και μοντέρνας , σε συνεργασία με μεγάλους Έλληνες και ξένους μαέστρους ,σολίστ και συνθέτες. Κατέχει επίσης τη θέση του concertino στη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με την οποία συνεργάστηκε πρόσφατα με διάσημους συντελεστές όπως: Z.Preisner, Μ.Φαραντούρη, L.Gerard, E.Krzemien.
Έχει ασχοληθεί εδώ και δύο δεκαετίες με τα θέματα του κλάδου των μουσικών σε όλη την Ελλάδα υπηρετώντας στο ΔΣ του Συλλόγου μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι Πρόεδρος του συγκεκριμένου Συλλόγου και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού ΔΣ της Κ. Μακεδονίας της ΠΕΜ ΟΤΑ.