Δρόσος Κουτσοκώστας

 

Ο Δρόσος Κουτσοκώστας γεννημένος στην Θεσσαλονίκη και με καταγωγή από το Κιλκίς, έχει ταξιδέψει σε Ανατολή και Δύση με πλούσιες αποσκευές, αυτές της Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής, υπηρετώντας τη φωνητική τέχνη.

Με βάση τις σπουδές του, τα προσωπικά του ακούσματα, την επιστημονική του έρευνα αλλά και την επί χρόνων ερμηνευτική εμπειρία του, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Άρτας, στην σχολή του Οργανισμού «Εν Χορδαίς», στην οποία διετέλεσε και Διευθυντής Σπουδών επί πενταετίας, και έως σήμερα συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του σε σπουδαστές της μουσικής και χορωδίες.

Μέλος των μουσικών σχημάτων, «Άτταρης», «Εν Χορδαίς», «Παραδοσιακοί δρόμοι» και πρόσφατα του «Rodopi Ensemble», συνεργάζεται με σημαντικές προσωπικότητες της φωνητικής τέχνης από την Ελλάδα και την παγκόσμια μουσική σκηνή, ενώ παράλληλα ακολουθεί την πορεία μιας προσωπικής διαδρομής ως σολίστας ερμηνευτής, συνεργαζόμενος με σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής και ανατολικής μουσικής.

Με κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του, όπως αυτή της συμμετοχής του στη Διεθνή Συνάντηση τραγουδιού στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσικές της Μεσογείου» (Medimuses), προσμετρά μουσικά ταξίδια και βραβεύσεις σε όλες τις Ηπείρους της Γης, παρουσιάσεις σε μεγάλα Φεστιβάλ, διοργανώσεις πολιτισμού μουσικές και θεατρικές σκηνές, συνέδρια, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Μερικά από τα μέρη που ταξίδεψε τραγουδώντας και διδάσκοντας  είναι μεταξύ άλλων: Μασσαλία, Μάλτα, Κοπεγχάγη, Ρώμη, Λονδίνο, Φιλιππούπολη, Βενετία, πάνω από είκοσι πόλεις της Γερμανίας, Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Κάϊρο, Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Ρωσία, Τύνιδα, Αμάν, Λίβανος, Βηρυτός, Ουκρανία, Κύπρος, πολλές πόλεις της Γαλλίας (Παρίσι, Λυών, Λίλ, Άρλ, Τουλούζ κά), Αραβικά Εμιράτα, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Μεξικό, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μαγιόρκα, Νότια Κορέα, Νέα Υόρκη (Metropolitan Museum), Βοστώνη, Σιάτλ, Καναδάς (Μόντρεαλ, Κεμπέκ, Τορόντο κά), Ισραήλ ,Αυστραλία (Σίδνεϋ, Μελβούρνη), Τασμανία, Σιγκαπούρη,  και αλλού, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Έχει συγγραφικό και ερευνητικό έργο καθώς και συμμετοχές σε δισκογραφικές εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1997 «Προσμονή» έως και το 2019 «Thrace-the paths of Dionysus»-Rodopi Ensemble.

Ενδιάμεσα εκδόθηκαν πολλά μουσικά πονήματα όπως, μεταξύ άλλων, «Παραδοσιακά Ηχογραφήματα» (2000) «Κοσμική μουσική από Αγιορείτικους Κώδικες» (2001), ), «Ζαχαρίας ο Χανεντές» (2001) και επανέκδοση (2005), «Φεγγαράκι μου λαμπρό» (2003), «Λυχναράκι» (2004), «Carrefour de la Méditerranée/En Chordais/Ghada Shbeir/Ensemble Constantinople (Montreal 2004), «Ήχοι των κάστρων» (2004), «Πέτρος Πελοποννήσιος»(2005),, «Καρσί»(2006), «Μακεδονίτικο Γλέντι»(2006), «στου Μελιού τους καφενέδες»(2007), «Μπρέ νύχτωσε μπρέ βράδιασε»(2008), «Grèce: Musique d’ Asie Mineure et de Constantinople». Songs and tunes from Constantinople, Smyrna and Asia Minor. Live recording in the Theatre de la Ville – Les Abesse (Paris). Ocora C 560223 HM 76, Paris (2010), «Melos» Collaboration of musicians from Spain, Morocco, Tunisia, France and Greece. Accords Croisés. AC 146, Paris (2012). «Κίνησαν τα καράβια-Καστοριά» (2012) «Ο Μισεμός είναι καυμός» (2012)  «The Musical Voyages of Marco Polo» (2013), Συμμετοχή στους δίσκους «Στο σεργιάνι του Άι Θανάση» (2019) και «Τραγούδια της Αλιστράτης Σερρών»(2019), Μελοποιημένα τραγούδια του Καστοριανού ποιητή, Αθανασίου Χριστόπουλου “Ο ποιητής εις την Πόλιν”»-Καστοριά (2019)» και «Rodopi Ensemble»”-Thrace-the paths of Dionysus”(2019)-Arc Music

Επιπλέον έχει δημιουργήσει ένα πυρήνα μαθητών με αντικείμενο διδασκαλίας το ελληνικό τραγούδι, με έμφαση το παραδοσιακό και τα στοιχεία που το διέπουν στον καθημερινό κύκλο της ζωής και του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μπάντεν-Ζυρίχη, Γκράτς-Αυστρία, Μοντρεάλ-Καναδάς, Λίβανο, Τυνησία, Βουκουρέστι-Ρουμανία, Ιορδανία, Κύπρο, Λυών-Γαλλία, Μόναχο-Γερμανία). Επίσης είναι χοράρχης  σε χορωδιακά σύνολα όπως μεταξύ άλλων, των Χορευτικών Ομίλων, Καλαμαριάς, Γκράτς Αυστρίας και της Χορωδίας της Λητής και δημιουργώντας θεματικές μουσικο-θεατρικές παραστάσεις.

Παράλληλα ως σολίστας τραγουδιστής αλλά και ως υπεύθυνος μουσικών σχημάτων, ο Δρόσος Κουτσοκώστας συμμετέχει σε παραγωγές χορευτικών φορέων και σχημάτων που διοργανώνουν μεγάλες παρουσιάσεις και projects.