Σύγχρονο Πιάνο – Κύκλος Σεμιναρίων

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΙΑΝΟ

Εισαγωγή στις σύγχρονες τεχνικές, στην πρακτική της εκτέλεσης και στο ρεπερτόριο του 20ουκ 21ουαιώνα.

Απευθύνεται σε πιανίστες, δασκάλους πιάνου, και μαθητές ( από Α΄Μέση και άνω) που ενδιαφέρονται να διευρύνουν το ρεπερτόριο τους και τις γνώσεις τους στην σύγχρονη μουσική. Το μάθημα επικεντρώνεται στην μελέτη και ερμηνεία έργων για σόλο πιάνο που γράφτηκαν από το 1950 μέχρι σήμερα.

Οι γενικοί στόχοι του μαθήματος είναι:

  1. Εξοικείωση με τις διαφορετικές τάσεις και αισθητικές της σύγχρονης μουσικής γλώσσας
  2. Μελέτη σημαντικών έργων του σύγχρονου ρεπερτορίου για πιάνο
  3. Ικανότητα διευρευνητικής εμβάθυνσης της ερμηνευτικής διαδικασίας.
  4. Καλλιέργεια κριτηρίων επιλεκτικότητας για την συγκρότηση προγράμματος/ ρεπερτορίου.
  5. Εξοικείωση με νέες σημειογραφίες και διευρυμένες τεχνικές του οργάνου

Το μάθημα λειτουργεί με ατομικά ωριαία μαθήματα (2 φορές τον μήνα) και σε  τριμηνιαία βάση.

 Δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης ( Σύγχρονο Πιάνο)

Συνολικό Κόστος συμμετοχής: 150ευρώ (6 ωριαία ατομικά μαθήματα)

Διδάσκουσα : Λενιώ Λιάτσου

 

ΛΕΝΙΩ ΛΙΑΤΣΟΥ 
 Η Λενιώ Λιάτσου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είναι πιανίστα και περφόρμερ με διεθνή καριέρα. Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το CarnegieHall, Purcell Room, Blackheath Concert Hall, Mέγαρο Mουσικής Aθηνών και Θεσσαλονίκης, St.Martin in the Fields και σε Φεστιβάλ όπως τα Saltzburg Biennale, Spor Festival, Klang Copenghagen, Βath Music Festival, Park Lane Group, ΦεστιβάλΑθηνών, κ.ά.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ οι ερμηνείες της έχουν λάβει θερμότατες κριτικές από τον διεθνή τύπo (New York Times, The Guardian κ.α).

Το έντονο ενδιαφέρον της για το μουσικό θέατρο και την μουσική θεατρικότητα την έχει οδηγήσει ως performer σε συνεργασίες με συνθέτες και σκηνοθέτες διεθνούς κύρους όπως οι Beat Furrer, Georges Aperghis και Μιχαήλ Μαρμαρινός.  Έργα ειδικά γραμμένα για την ίδια έχουν γράψει οι Κουμεντάκης, Κυριακάκης, Σέγκλιας, Λαπιδάκης, Τσανγκάρης κ.α. Το 2005 ίδρυσε μαζί με το Θ.Πατσαλίδη το σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonArt ensemble.

Πήρε το δίπλωμα πιάνου από το Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια την Δόμνα Ευνουχίδου και συνέχισεστοΛονδίνο με την Susan Bradshawπαίρνονταςτο  Βachelor απότοGoldsmiths College καιτοMaster of Music in Advanced Performance απότοRoyal College of Music. Μευποτροφίααπότο RCM μελέτησεμετονPierre-Laurent Aimard καιτονGeorges Pludemarcher στο Conservatoire National Superieur στοΠαρίσι. ΣυνέχισετιςμεταπτυχιακέςτηςσπουδέςστηνΜουσικήΑκαδημίατηςΚολωνίαςστοτμήμασύγχρονηςμουσικής.

Έχει ηχογραφήσει με τις δισκογραφικές εταιρίες God Records, ’Λέσχη του Δίσκου’, Dissonance records, Naxos κ.α. Πρόσφατα ( Νοέμβριος ’17) κυκλοφόρησε δίσκο βινυλίου με έργα του Γιώργου Απέργη (God Records- Austria σε συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών τον οποίο παρουσίασε σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.  Οι ηχογραφήσεις της έχουν αναμεταδοθεί από το Κρατικό Ραδιόφωνο της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Σλοβενίας, της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Έχει αποσπάσει βραβεία σε διαγωνισμούς όπως στους IblaInternationalPianoCompetition- Ιταλία (A΄ βραβείο), BritishContemporaryPianoCompetition(B΄ Βραβείο), Πανελλήνιος Διαγωνισμός “Μούσα” 2002 (A΄ βραβείο).

Τα έτη 2003- 2013 δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ από το 2017 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

 

www.lenioliatsou.com