Σεμινάριο Κιθάρας

Το διάσημο ντουέτο πραγματοποίησε σεμινάριο στο Ωδείο μας με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Οι σπουδαστές έδωσαν συναυλία στο τέλος του σεμιναρίου στην αιθ. εκδηλώσεων του Ωδείου.

Ευχαριστούμε όλους πολύ!

 

Η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος  (αμφότεροι γεννημένοι το 1940) σπούδασαν κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα. Πήραν το Δίπλωμά τους το 1960 με ‘Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως’ ενώ την ίδια χρονιά μοιράζονται τα δύο A΄ Βραβεία στο Διεθνή διαγωνισμό της Napoli (Ιταλίας). Λίγο αργότερα παρακολουθούν με υποτροφία για τέσσερις συνεχείς περιόδους μαθήματα με το ντούο Πρέστι – Λαγκόγια στη Γαλλία και τον Αντρές Σεγκόβια στην Ισπανία.

Η Διεθνής σταδιοδρομία του ντουέτου ‘Evangelos & Liza’ αρχίζει το 1967. Από τότε οι δύο Έλληνες καλλιτέχνες πραγματοποιούν εκτεταμένες περιοδείες ανά τον κόσμο, δίνοντας εκατοντάδες κονσέρτα σε γνωστές αίθουσες συναυλιών περιλαμβανομένων του Carnegie Hall, του Queen Elizabeth Hall, του Wigmore Hall, της Concertgebouw, της Théâtre de la Ville και του Ηρώδειου. Παίζουν επίσης σε Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς σταθμούς – BBC, Παρίσι, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Βερολίνο, Κολωνία κ.ά., – καθώς και σε μεγάλα Φεστιβάλ μεταξύ των οποίων και αυτών της Νέα Υόρκης, Βοστόνης, Αμβέρσας, Άμστερνταμ, Ρώμης, Μεξικού και Αθηνών.

Συμπράττουν ακόμη ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες (Μόντρεαλ, Ντιτρόιτ, Σινσινάτι, Μπέρμιγχαμ κ.ά.) και διδάσκουν σε Σεμινάρια και Master Classes σε γνωστές μουσικές Ακαδημίες και Πανεπιστήμια (Royal Academy of Music, Juilliard School, Royal College of London, U.C.L.A, Stony Brook University, Mannes College of Music κ.α.) ενώ στην Ελλάδα διοργανώνουν από το 1991 το ετήσιο Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα, ένα θεσμό που συγκεντρώνει πλήθος σπουδαστών και περιλαμβάνει μαθήματα, διαλέξεις, συναυλίες και διαγωνισμούς.

Στη Λίζα Ζώη και τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο αφιέρωσαν έργα τους Έλληνες και ξένοι συνθέτες (M. Castelnuovo-Tedesco, J.Duarte, J.Morel, P.Jouvin, Δ. Δραγατάκης, Θ. Αντωνίου, Π. Κούκος, Κ. Τζωρτζινάκης κ.ά.) ενώ παράλληλα οι δύο καλλιτέχνες εμπλούτισαν το φτωχό ρεπερτόριο για δύο κιθάρες με πολλές μεταγραφές τους πάνω σε συνθέσεις των Bach, Scarlatti, Couperin, Albéniz, de Falla, Tchaikovsky, Schubert κ.ά. Τέλος δίσκοι και CDs της Λίζας Ζώη και του Ευάγγελου Ασημακόπουλου με έργα για μία και δύο κιθάρες κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο.

Για το ντουέτο κιθάρας Evangelos & Liza έχουν αφιερώσει εγκωμιαστικά σχόλια και κριτικές μεταξύ των άλλων και οι εφημερίδες New York Times, Daily Telegraph, Paris Matin, Chicago Sun, Los Angeles Times, El Sol de Mexico, καθώς επίσης και ο μεγάλος Andrés Segovia που με ιδιόχειρη αφιέρωσή του αναφέρει: “Αφ` ότου η Μοίρα σκληρά μας αποστέρησε τους Presti-Lagoya, δεν είχα ποτέ την ευχαρίστηση να ακούσω κάποιο εφάμιλλο ντουέτο. Αλλά όταν αργότερα οι ταλαντούχοι Έλληνες κιθαριστές Ευάγγελος και Λίζα έπαιξαν για μένα, αισθάνθηκα απόλυτη ικανοποίηση και χαρά. Τους εύχομαι ολόψυχα να κατακτήσουν την υψηλή εκτίμηση του κοινού, όπως κατέκτησαν και τη δική μου.”